Trombone

Trombone
 
De trombone is een koperblaasinstrument, waarop je met behulp van lipspanning en ademsteun muziek kunt maken. Door het trillen van de lippen op het mondstuk komt de lucht in het instrument in trilling, zodat er een toon ontstaat. De hoogte van de noten verandert door een schuif op en neer te bewegen en je lipspanning te veranderen.

Als je het wilt leren bespelen

Je kunt met trombonespelen beginnen als je voortanden zijn gewisseld en je armen lang genoeg zijn, dus ongeveer op 9-jarige leeftijd. Je tanden moeten het liefst niet te scheef in je mond staan. Tegenwoordig kunnen orthodontisten een gebit mooi recht krijgen, maar als je een vaste beugel hebt is het trombone spelen lastig.
Na een paar maanden flink oefenen kun je al eenvoudige liedjes spelen. Meestal leer je auditief, dus op het gehoor spelen. Er is dan alle aandacht voor de techniek (lippenstand, ademtechniek, gehoortraining, schuiftechniek e.d.). Na een paar lessen wordt het notenschrift gebruikt. Om een goed resultaat te behalen is het nodig zeer regelmatig, dus bijna dagelijks minstens 20 minuten te oefenen.

Muziek

Een trombone wordt in alle muziekstijlen gebruikt. Je kunt ervoor kiezen in een orkest of band te gaan spelen bijv. harmonie, fanfare, bigband, popband, symfonieorkest.

Kopen/huren

Een beginners-trombone kost ongeveer € 700,- Je kunt bij de vakhandel ook een tweedehandse kopen. Het is aan te raden dit in overleg met de docent te doen. Veel muziekwinkels verhuren ook instrumenten. Als je lid van een muziekvereniging bent krijg je van die vereniging een instrument in bruikleen.