Trompet

Trompet
 
De trompet is een koperblaasinstrument, waarop je met behulp van lipspanning en ademsteun muziek kunt maken. Door het trillen van de lippen op het mondstuk komt de lucht in het instrument in trilling, zodat er een toon ontstaat.

Als je het wilt leren bespelen

Je kunt met trompetspelen beginnen als je voortanden zijn gewisseld, dus ongeveer op 8-jarige leeftijd. Ook kun je eerst een oriëntatiecursus volgen maar dat hoeft niet. Als je na een tijdje flink oefenen de eerste tonen onder de knie hebt kun je al eenvoudige liedjes spelen. Meestal leer je eerst auditief, dus op het gehoor spelen. Er is dan alle aandacht voor de techniek (lippenstand, ademtechniek e.d.). Na een paar weken wordt het notenschrift gebruikt. Om een goed resultaat te behalen is het nodig zeer regelmatig, dus bijna dagelijks minstens 20 minuten te studeren. Je tanden moeten niet scheef in je mond staan. Tegenwoordig kunnen orthodontisten een gebit mooi recht krijgen, maar als je een vaste beugel hebt is het trompetspelen lastig.

Muziek

Een trompet wordt in alle muziekstijlen gebruikt. Je kunt ervoor kiezen in een orkest of band te gaan spelen bijv. harmonie, fanfare, bigband, popband, symfonieorkest.

Kopen/huren

Een beginners trompet kost ongeveer €500. Je kunt bij de vakhandel ook een tweedehandse kopen. Het is aan te raden dit in overleg met de docent te doen. Veel muziekwinkels verhuren ook instrumenten. Als je lid van een muziekvereniging bent krijg je van die vereniging een instrument in bruikleen.